Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Milletvekili Gümüş'den Kararnamelerinin meclise sunulması önerisi

Milletvekili Gümüş

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Bakanlar Kurulu kararnamelerinin TBMMnin onayına sunulması için kanun teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Bakanlar Kurulu kararnamelerinin TBMM`nin onayına sunulması için kanun teklifi verdi.
CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, 1963 tarihli ve 244 sayılı Milletlerarası Antlaşmaların Yapılması, Yürürlüğü Ve Yayınlanması İle Bazı Antlaşmaların Yapılması İçin Bakanlar Kuruluna Yetki Verilmesi Hakkında Kanun`da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sundu. 
Gümüş: "İnsan haklarına dair uluslar arası antlaşmalar mutlaka TBMM denetiminden geçirilmeli"
Gümüş, Kanun değişikliği teklifine genel gerekçe olarak, uluslararası antlaşmaların yapılmasında Bakanlar Kurulu`na çok geniş ve denetimi güçleştirilmiş bir takdir yetkisi bırakıldığından, bu antlaşmaların uygun bulunması sürecinde milli iradeyi temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin, onaylanması sürecinde ise Cumhurbaşkanı`nın devre dışı bırakılması durumuna son verilmesini sağlayacak olan kanun değişikliğinin yapılabilmesi gösterildi. Böylece söz konusu Kanun`un Anayasa`ya uygunluğunun da sağlanacağını belirtti.
Kanun teklifinin gerekçesi
Gümüş`ün, kanun değişikliği teklifi gerekçesi şöyle: "Uluslararası antlaşmaların yapılması, onaylanması ve uygulanmasında 244 Sayılı Kanun hükümleri birinci dereceden uygulanmaktadır. Anayasaya aykırı hükümler taşıyan söz konusu Kanun`un uygulanmasıyla yürürlüğe sokulan andlaşmalar, kişilerin temel hak ve özgürlüklerine halel getirebilmektedir. TBMM`nin onama yetkisinden istisna tutulan antlaşmaların çerçevesini genişleten hükümleri, Anayasaya aykırıdır. 244 Sayılı Kanun ile Bakanlar Kurulu`na çok geniş ve denetimi güçleştirilmiş bir takdir yetkisi bırakılmıştır. TBMM bilgisi dahilinde olmadan, antlaşma içerikleri üzerinde görüşme yapılmadan, uygun bulma kanunu çıkarılmadan yürürlüğe giren uluslararası antlaşmalar, üstelik temel hak ve özgürlüklere ilişkin ise Anayasa`nın 90. Maddesi gereğince kanunlara üstün tutulabilecektir. Kanun teklifi ile, 244 Sayılı Kanun`un, Anayasa`nın 90. ve 104. Maddelerine aykırı hükümler taşıyan 3. maddesi değiştirilerek, uluslararası antlaşmaların uygun bulunması sürecinde milli iradeyi temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin ve onaylanması sürecinde Cumhurbaşkanı`nın devre dışı bırakılması durumuna son verilecektir."     Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli